BLUETONGUE I DANMARK

Der blev konstateret Bluetongue i Sønderjylland den 9. august 2024.

Følg med her på siden og på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Læs Dansk Veterinærtidsskrift her.
Du har pligt til at anmelde Bluetongue i din besætning; læs her.

13. september 2024:

Kære medlemmer

Der florerer et rygte om den vaccine, Bultavo3, vi anvender i Danmark, skulle have den bivirkning at væddere er sterile i 6 uger efter vaccination.

I den forbindelse har Dansk Fåreavl den 6/9 2024 kontaktet producenten af vaccinen, Boehringer Ingelheim, for yderligere oplysninger. Boehringer Ingelheim oplyser, at de ikke har fået nogen meldinger om bivirkninger af denne type.

I og med der endnu ikke er opnået markedsføringstilladelse på Bultavo3 i Danmark, er det meget begrænset, hvad producenten kan oplyse.

Undersøgelser fra Holland og Tyskland viser færre dødsfald og mildere sygdomsforløb, når vaccinerede dyr rammes af Bluetongue.

I sidste uge er der her i Danmark igangsat en lille undersøgelse, hvor der tages blodprøver af vaccinerede dyr med henblik på at måle udvikling af antistoffer.

Selv om Fødevarestyrelsen har ophævet de fleste restriktioner i forhold til Bluetongue, så vil vi opfordre til at man husker god smittebeskyttelse og i øvrigt følger de råd, der findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside:
Bluetongue - nyheder og viden - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)

Dansk Fåreavl har iværksat en undersøgelse blandt smittede besætninger (se opslag fra 9.sep. red) , så vi kan få et overblik over tab og sygdomsforløb i besætningerne. Der er, i skemaet, også mulighed for at ikke-smittede besætninger kan give oplysninger om vaccination og eventuelle bivirkninger efter vaccination.

I løbet af kort tid vil vi se på de indrapporterede oplysninger og komme med en status fra 1. udbrud og til og med uge 37.

Venlig hilsen
Sundhedsudvalget

Dansk Fåreavl.

9. september 2024:

Kære Fåreholdere
For at synliggøre fåreholderes tab i forbindelse med angreb af Bluetongue, håber vi at alle smittede besætninger vil bidrage med oplysninger fra egen besætning
Det kan I gøre ved at udfylde et spørgeskema.

For at komme til spørgeskemaet skal I trykke på linket herunder, så kommer der et felt, hvor I skal skrive jeres mailadresse. Herefter kommer der en mail til jer med link til selve spørgeskemaet.
Linket kan bruges flere gange i takt med, at I har behov for at opdatere oplysningerne:

https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=WJ9PY9W3U612

Oplysningerne behandles fortroligt af Dansk Fåreavl, og vi håber at kunne have den første opgørelse klar primo november 2024.

På forhånd tak for hjælpen,
Dansk Fåreavl.

Har du brug for hjælp til spørgeskemaet så ring på 40 78 44 24.

6. september 2024:

Fødervarestyrelsen har i dag meddelt, at smittede besætninger ikke længere sættes under offentligt tilsyn og at dyr fra besætningerne kan flyttes inden for landets grænser.

Besætningsejere og dyrlæger skal fortsat anmelde mistanke om smitte til Fødevarestyrelsen og sende prøver til analyse.
Det er stadig vigtigt, at ejerne af smittede og mistænkte besætninger opretholder god smittebeskyttelse, og Fødevarestyrelsen vil også fremover registrere tilfælde om smitte og mistanke om smitte i det centrale husdyrregister, CHR.

Se mere i linket her.

6. september 2024:

Der pt. konstateret Bluetongue i 111 danske kvæg- og fårebesætninger, samt mistanke om Bluetongue i yderligere 64 besætninger.

6. september 2024: 

Kære medlemmer

Dansk Fåreavl var tirsdag den 3/9 2024 inviteret til en snak med Fødevareminister Jacob Jensen omkring Bluetongue situationen. Vi har på mødet fremført de udfordringer, fåreholderne har med sygdommen og den sene mulighed for at vaccinere, samt ikke mindst den høje pris for vaccinen.
Vi kan konstatere, at ministeren har lyttet og vi har fået bekræftet, at Fødevarestyrelsen er igang med finde løsninger på nogen af de problemstillinger, vi fremførte.

M.h.t vaccination med den vaccine, Bultavo3, vi bruger i Danmark, så har vi fået oplysninger fra Tyskland, at der pt. er brugt 6 mio doser af vaccinen og de tyske undersøgelser viser, at vaccinen begrænser dødsfald og mildner symptomerne, når dyrene smittes.

Producenten af vaccinen er i gang med at få vaccienen EMA godkendt, men det er jo en sløv proces, så indtil vaccinen er godkendt, kan de jo ikke reklamere for produktet og oplyse om de studier, de har lavet med vaccinerede dyr og ikke-vaccinerede dyr. 

Vi får dagligt meldinger fra de besætninger, der er ramt i her landet, vi samler oplysningerne sammen. Det er jo særdeles værdifuld viden, som vi mener, skal bruges af Fødevarestyrelsen, det vil gå i dialog med dem om i nærmeste fremtid.

Hvis I har spørgsmål så kontakt os endelig. 

Venlig hilsen 
Bestyrelsen, Dansk Fåreavl.

27. august 2024: 

LANDSBEDØMMELSER AFLYST

Bestyrelsen og avlsudvalget har den 26. august besluttet at aflyse årets Landsbedømmelser for at minimere risiko for spredning af Bluetongue. 
Vi forventer at gennemføre Træf.

Der kommer et nyhedsbrev om et par dage bl.a. med de betingelser, som vædderlam skal opfylde for at deltage i Træf.

23. august 2024: 

Har du lyst til at se eller gense webinaret (19. august, red.), så kan du finde det via dette link:
https://app.sli.do/event/4VHzhE3J5SaVHDdTGaABDa/

Der er løbende udvikling på området og vi opfordrer derfor til at søge information på Fødevarestyrelsens temahjemmeside om Bluetongue.

Her kan man blandt andet kan finde yderligere oplysninger om vacciner og links til andre relevante informationer og hjemmesider.
Bluetongue – nyheder og viden - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk).

Venlig hilsen og god weekend

Ida M.L.D. Storm
Sektordirektør, Kvæg
Landbrug & Fødevarer

22. august 2024: 

Vaccinen er ude hos dyrlægerne i dag! Kontakt din dyrlæge snarest, hvis du vil vaccinere.

20. august 2024: 

Kort nyhedsbrev med information om Bluetongue.

Bestyrelsen mødtes i går aftes for at drøfte den aktuelle situation. I dag (20.8.2024) afholder Fødevarestyrelsen, Dansk Fåreavl ved Bente Østergaard, lammeproducenterne samt Inga Stamphøj endnu et møde, da situationen fortsat udvikler sig.

Du kan følge udviklingen og få detaljer om sygdommen, mulighederne for vaccination, og hvad du skal gøre, hvis du mistænker, at din besætning er ramt. Læs mere på: Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Bestyrelsen følger situationen nøje og er i tæt kontakt med relevante parter. Vi har planlagt et nyt møde på mandag (26.8.2024), hvor også avlsudvalget deltager for at vurdere konsekvenserne i forhold til de kommende samlinger af dyr til landsbedømmelser samt Træf.

Mange Got hilsner fra bestyrelsen.

19. august 2024: 

Landbrug & Fødevarer afholdt webinar kl. 15. På webinaret gav Sektordirektør for Kvæg i L&F Ida Storm, samt CVO fra Fødevarestyrelsen Mette Sie en statusopdatering og besvarede spørgsmål fra deltagerne.

19. august 2024: 
Der er stillet 200.000 doser vaccine til rådighed for Danmark. Prioritering:

Besætninger med får og geder, samt kvæg, får og geder i naturpleje.
Herefter besætninger med udegående kvæg og til sidst andet kvæg.

Vaccinen ordineres af din dyrlæge, som bestiller den hos Statens Serum Institut. Læs mere her.
Hvis du ønsker at vaccinere, anbefales du at kontakte din dyrlæge snarest. Vaccinen kommer til Danmark i flasker med 50 doser, så dyrlægerne prøver at finde besætninger, som kan deles om dem. Én dose koster 40 kr. plus moms, evt. ekspeditionsgebyr samt dyrlæge, hvis du ikke selv har tilladelse til at vaccinere dine dyr. 

Hvis din besætning er konstateret smittet med bluetongue, er det stadig relevant at vaccinere de raske dyr. 

16. august 2024 Fra Fødevarestyrelsen:

Fødevarestyrelsen oplyser til TV2, at de første doser vaccine er i Danmark og at vaccination af drøvtyggere i Sønderjylland påbegyndes den 19. august: Mandag vaccineres de første danske dyr mod bluetongue - TV 2.

Vaccinen kan ifølge Fødevarestyrelsen ikke forhindre, at dyr bliver smittet, men den kan beskytte mod stærke symptomer og dødsfald.

16. august 2024 Fra Fødevarestyrelsen:

Vedr. repellenter/insekticider til brug på dyr:
Lægemiddelstyrelsen har oplyst, at der findes fem produkter på det danske marked, som kan være relevante for beskyttelse af kvæg, får og geder mod mitter. Produkterne er undersøgt for deres insekticide effekt, men ikke for deres repellerende effekt

De fem produkter er Spotinor, Deltanil, Dectospot, Butox og Bayticol pour-on. Alle produkterne indeholder et pyrethroid. Den insekticide virkning udøves ved kontakt, og insektet skal altså ikke suge blod for at stoffet virker dræbende, men blot komme i kontakt med det.

Lægemiddelstyrelsen oplyser, at flere af produktresuméerne indeholder indikationen ”til kontrol af stikfluer”, mens mitterne ikke nævnes specifikt. Mitter tilhører samme orden som fluer, og disse fem produkter kan derfor anvendes forebyggende og i henhold til krav ved flytning af dyr ud af Danmark

De fem produkter har alle tilbageholdelsestider for kvæg og får. Der er ikke fastsat en tilbageholdelsestid for geder for de nævnte produkter, hvorfor den Veterinærmedicinske forordning artikel 115 skal følges. Produkterne er receptpligtige og skal ordineres af den praktiserende dyrlæge.

Til erhvervet gøres opmærksom på, at der er mulighed for at afsøge EU-markedet for andre produkter, hvis der ikke findes et egnet produkt på det danske marked. Såfremt disse produkter kan anvendes jf. kaskadereglen (Veterinærlægemiddelforordningen, artikel 113), kan der søges om udleveringstilladelse hos Lægemiddelstyrelsen.

ERSTATNING OG FORSIKRING?

I forbindelse med udbrudet af Bluetongue har vi fået forespørgsler om, hvordan får er dækket af forsikring i tilfælde af sygdomsudbrud i besætningen. Der ydes ikke økonomisk kompensation fra Staten ved dødsfald eller driftstab. 

Som det er nu, er der ikke mulighed for at tegne forsikring på får i Danmark, når der gælder sygdomme og følgerne heraf. Det er vi i bestyrelsen nu gået i gang med at kigge på. 
Flere forsikringsselskaber tilbyder flg. til får: Ansvarsforsikring, forsikringer mod skader ved brand, tyveri, lynnedslag og skader opstået ved påkørsler.
Pt. er der ingen forsikringsselskaber i Danmark, der tilbyder en forsikring, som dækker får, der rammes af Bluetongue og ej heller driftstab i fårebesætninger som følge af sygdommen.
De 4 største forsikringsselskaber i Danmark tilbyder en kvægsygdomsforsikring, som dækker Bluetongue.
Dansk Fåreavl er gået i gang med at undersøge muligheden for, at der kan laves noget tilsvarende for får.

Vi opfordrer alle fåreholdere til at tjekke, hvordan I er forsikret i dag.

10. maj 2024.
Læs informationsmateriale, som Sundhedsudvalget under Dansk Fåreavl har lavet i samarbejde med Dansk Gede Union.
Vi vil løbende orientere, når der kommer nyt i Bluetonguesagen.